Hizmetlerimiz

Marka Tescili

Marka, işletmenizi temsil eden bir işarettir. İşletmenize özel olan bu işaret resmi olarak kaydedilmeli ve yasal olarak korunmalıdır.

 

Patent tescili

 

Buluş sahibinin, buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme , kullanma veya satma hakkına patent denir.

 

Tasarım tescili

Tasarım iki boyutlu veya üç boyutlu ürünlerin bütünü veya parçasıyla ilgili görünüm olarak tarif edilmektedir.

Sık sorulan sorular

Marka ve Patent ile ilgili sık sorulan sorular.

Ticaret odasındaki tescil tüzel kişilik olarak ticaret ünvanlarının korunmasına matuftur. Marka tescilinin sağlamış olduğu hakları sağlamaz. Ticari marka piyasaya sunulan mal ve hizmetlerde kulanılır ve bir çok kurum tarafından (Örn: TSE, Gıda Sicili, Garanti Belgesi v.b.) zorunlu evrak olarak kendilerine yapılan müracaat dosyaları ekinde talep edilir.
Ticaret ünvanının başına sonuna bir kelime veya harf ilave etmek suretiyle şirket ünvanlarını taklit ederek tüzel kişilik kurmak mümkün iken aynı yolla Marka Tescil Belgesi almak mümkün değildir.

Marka tarifinde belirtildiği üzere öncelikli olarak Ayırt Edici olmayan herhangi bir işaretin marka olarak tescil edilmesi imkanı bulunmamaktadır. (556 s. KHK. m.7/a)

Aynı ya da aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olan markalar, (556 s. KHK. m.7/b)

Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin yapıldığı zamanı gösteren veya malların ve hizmetlerin diğer karakteristik özelliklerini belirten işaret ve adlandırmaları münhasıran veya esas unsur olarak içeren işaretler de marka olarak tescil edilemez. (556 s. KHK.m.7/c)

Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan ya da belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret ve adları tek başına veya esas unsur olarak içeren işaretlerin tescili de mümkün değildir. (556 s. KHK. m.7/d)

Malın özgün doğal yapısından ortaya çıkan şeklini veya bir teknik sonucu elde etmek için zorunlu olan, kendine malın şeklini veya mala asli değerini veren şekli içeren işaretlerin marka olarak tescil edilmesi de mümkün değildir. (556 s. KHK. m.7/e)

Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. (556 s. KHK. m.7/f)

Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez (556 s. KHK. m.7/g)

Kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer **armalar**, amblemler veya nişanları içeren işaretler marka olarak tescil edilemez. (556 s. KHK. m.7/h)

Sahibi tarafından izin verilmemiş bulunan tanınmış işaretler, dini değer ve sembolleri içeren işaretler ve kamu düzenine ya da genel ahlaka aykırı işaretler marka olarak tescil edilemez. (556 s. KHK. m.7/ı-j-k)

Yukarıda sayılan unsurların marka olarak tescil edilerek şahıs veya tüzel kişilik adına korunması mümkün değildir.

Bu konuda bir sınırlama yoktur. İstediğiniz kadar marka tescil ettirebilirsiniz.

Kullandığınız ticari işaretin (ayırt edici) taklit edilmesinden endişe duyulması halinde, en kısa sürede tescili için TPE’ye başvurulması gerekir. Diğer gerçek ya da tüzel kişiler sizden önce markanızın tescili için başvuruda bulunabilir ve sizin hak kaybınıza sebep olabilir. Markanız tescil edilebilirlik kriterlerine sahip ise tescil edilerek on yıl süre ile korunacaktır. Her on yılın sonunda yapacağınız yenileme talebi ile de koruma süresini istediğiniz kadar uzatmanız mümkün olacaktır. Bunun yanında;

Tescilli markanıza ait tüm haklar size aittir, 3. kişiler izinsiz kullanamaz.
Ayrıca markanızı bir başkasına devredebilir ya da kullanım hakkını (Lisans) verebilirsiniz

Markaların tescil edilmesi, sahibi tarafından kullanımının tekelleştirilmesi, marka sahibinin belirlenmesi ve haksız kullanımının engellemesi için fırsat anlamına gelir.

Marka tescil işleminde tek yetkili merci Türk Patent Enstitüsüdür. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan resmi başvurular, enstitü tarafından incelemeye tabi tutulur. İnceleme aşamasının olumlu olması halinde marka, tescil edileceği yönünde üçüncü şahısların dikkatine ilan edilir. Üç aylık ilan süresince itiraz edilmeyen markalar T.P.E. tarafından kesin olarak kabul edilerek belgeye bağlanır.

Marka tescil işlemi marka sahiplerine 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK hükümlerine göre korunma sağlar ve yaptırım hakkı verir.